Okuduklarımdan Notlar-1



                                 HOMO DEUS🍃

 Hepimizin "Homo Sapiens(Düşünen İnsan)" yazarı olarak bildiğimiz, tanıdığımız Yuval Noah Harari tarafından yazılan ikinci kitabı olarak da nitelendirilen "Homo Deus(İnsandan Tanrıya)" kitabından notlar paylaşmak istiyorum.

 'Deus' kelimesi  Lâtince 'Tanrı' ve Yunanca da 'kutsal' anlamlarını taşıyan ve içeriğiyle de tanrının varlığını sorgulayan bir yapısı var.
 Üç kısımdan oluşan Homo Deus kitabı Sapiens'in yaşamını anlatıyor. Günümüzde yaşayan bir insanın doğum, yaşam, ve ölümünü anlatır gibi genel olarak anlatıyor. 

📍Birinci Kısım: "Homo Sapiens Dünyayı Fethediyor"
 Antroposen ve İnsanın Alametifarikası alt başlıkları ile insanlığın başlangıç dönemini anlatmıştır.
 Antroposen kısmında insanoğlunun dünyaya olan etkisinin en üst düzeye çıktığı Sanayi Devrimi'nden bugüne olan süreci bir nev-i  İnsan Çağı da denen bölümü anlatmaktadır.
 İnsanın Alametifarikası kısmında insan ile diğer canlılar arkasındaki ayırt edici özelliğini  anlatıyor.  

📍İkinci Kısım: "Homo Sapiens Dünyayı Anlamlandırıyor"
 Bu kısımda yaşanılmış olayları anlatılan Hikâye Anlatıcılar ile başlar anlatıma, devamında Tuhaf İkiliModern Sözleşme, ve Hümanist Devrim ile devam eden yazar, daha çok gelişme diyebileceğimiz kısmı ele almıştır.  
 Sapiens için bu kısımda tecrübelerin anlatıldığı, yaşam boyu yapılması gerekenleri bir tavsiye niteliğinde anlatılır. 
 Genel olarak ikinci kısımda Sapiens için yapılması, yaşanılması olası olan olayların anlatıldığı, bu olayları yaşayan insanların önlerine çıkan sorunları anlatıyor. Her ne kadar farklı görüşlerde farklı düşüncelerde canlılar olsakta, hümanizmin varlığını kabul etmiş ve savunmuşuzdur. Yuval Noah Harari bu kitabın ikinci kısmında düşünce olarak bunları kaleme almıştır. 

📍Üçüncü  Kısım  " Homo Sapiens Kontrolü Kaybediyor " 
 Bu kısımda genel olarak Sapiens için kötü bir dönemi çöküşü, yok oluşunu ele alıyor. 
 - Laboratuvardaki Saatli Bomba ile son kısma başlayan yazar bu yazı dizisinde, günümüzün en önemli olayı olan teknolojiden bahseder. Teknolojinin insanlık üzerinde etkilerine, hatta insanlığın yerine geçtiğini anlatır. Robotların günümüzde bizlerin yapabildiği bir çok olayın yerine geçtiğini hatta bazı verileri bizlere sunuyor. Eylül 2013'te Oxford' da yapılan araştırmada, 2033 yılına kadar robotlar mesleklerin yüzde 47'sinin yerine geçeceğini belirtiyor. Bu meslekler kısacası şunlardır; Tele-pazarlama ve sigortacılıkta yüzde 99'unun, hakemlerin yüzde 98'inin, garson ve avukat asistanlarının yüzde 94'ünün, tur rehberlerinin yüzde 91'inin, inşaat işçilerinin yüzde 88'inin, denizcilerin yüzde 83'ünün, barmenlerin yüzde 77'sinin, cankurtaranların yüzde 67'sinin yerine geçme ihtimali olduğunu tespit ederler.
 Bilinç Okyanusu kısmında bilimin ne kadar ileri gideceğine hastalıklara karşı nasıl önlemler alınacağına değinir. 
 Veri Dini kısmında yıllardır yapılmış olan deneylerin ve alınan verilerin nasıl işlendiğini ve neler yapabileceğini anlatıyor. 

 📌Ben okurken zaman zaman kopukluk yaşasamda kazandığım birçok düşünce yapısı, edindiğim çok bilgi oldu. İnsanlık için bir çok bilgi ve deneyim taşıyan bu kitabı mutlaka okuyun derim. 

(İnstagram: @onuramadeli) 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kendi Kulağını Kesen Adam

Şehirlerden Efsaneler -1

Film Zamanı