Kendi Kulağını Kesen Adam


📍VİNCENT VAN GOGH 🍃

 30 Mart 1853 yılında dünyaya gelen Vincent Van Gogh  çocukluk yıllarında çok sessiz bir yaşam sürmüştür. Gençliğinde sanat simsarlığı yapan Vincent, Londra’ya gönderilince bunalıma girmiştir. Bu dönemde dine yönelmiş, Belçika’nın güneyinde “Protestant misyoner” olarak çalışmıştır. Sağlığı bozulunca ebevnlerinin yanına dönmüş ve 1881 yılında resim yapmaya başlamıştır. Resim yapmaya kardeşi Theo ısrarıyla başlayan Vincent malzemelerini kardeşinin göndermiş olduğu maddi yardımla karşılamaktardır. Bu durumu kabullenmeyen Vincent yaptığı resimleri bi nevi para karşılığı Thao’ya göndermiştir.

 1882’de amcasının Lahey’de ayarlamış olduğu şehrin 12  manzarasının resmedilişi Vincent’in perspektif tekniğini geliştirmiştir. 1883-1885 yılları arasında köylüleri konu aldığı resimler yapan Vincent Londra’da gezmiş olduğu bir müzede kendisi gibi köylü resimleri konu edinen François Millet ve  Jules Breton’dan çok etkilenmişti.

 Resim yaptığı ilk 6 yılında kendinini bulmaya çalışmış  ve kendine bakmayı ihmal etmiştir. Bu dönemde ruhsal çöküntüler yaşayan Vincent 1886 yılında kardeşi Thao’nun yanına Paris’e gitmiştir. O dönemde kardeşi  sayesinde Seurat’la tanışmış, noktalama tekniğini öğrenmiştir. Artık renkleride keşfetmiş, karanlık olan resimleri renklenmeye başlamıştır.

 1888’de Güney Fransa’da ki Arles’e taşınmış. Hayali olan güneyin resim stüdyosunu yapmaya başlamış. Fakat bu dönemde beslenme olarak absinth ve tütün kullanan Vincent, absinth’ten yada boya yemekten sarı renge düşkünlüğübartmış ve düzgün düşünemez olmuştur.

 En  sevdiği ressam arkadaşı Gaugin’i birlikte çalışmak için meşhur sarı evine davet etmiş, 2 aylık sanat açısından çok verimli geçen macerası bir tartışma ile sona ermiştir. Bu tartışma sırasında kendi kulağını kesen Vincent’in delirdiğini düşünen Guagin kardeşi Thao’ya şikayet etmiştir. Bir çok yerde hala kulağını kendi değilde tartışma sırasında Guagin’in kestiği söylenir.

 Bu dönemden sonra hayatı tedavi merkezlerinde geçen Vincent en ünlü resimlerini bu dönemlerde yapmıştır. Saint-Remy’deki klinikte 1 yıl içinde 150’ye yakın resim yapmıştır.

 Artık resimleri sergilerde yer alıyor, övgüler topluyordu. Guagin’ de resimlerinden birini görüp büyülenmişti. 20 Mart 1890’da Vincent’a mektup yazmış, hem sanatı övmüş hem de bir nevi affettiğini dile getirmişti.

 Vincent, Thao’ya yakın olmak için Paris’e yakın Auvers-Oise’te bir kliniğe geçmiştir. Buradaki 70 gününde, 70 resim yapmıştır. Ailesine Auvers-Oise’de çok mutlu olduğunu söyleyen Vincent bir gün resim malzemeleri ile çıktığı yürüyüşte kendini göğsünden vurmuş, ve 2 gün sonra vefat etmiştir.

📍 EN ÖNEMLİ ESERLERİ 

 Vincent Van Gogh bu 37 yıllık yaşamı boyunca 860'ı yağlı boya olan 2100 resim çizmiştir. Bunların en bilinen ve en önemli olanları kısaca şöyledir;

📌 The Starry Night

 

 Yıldızlı Gece resmini Saint-Remy’deki akıl hastanesinde yapmış, odasının camından güneşin doğuşunu izlemiş ve çok etkilenmiş. Theo’ya mektup yazmış, gün doğumunda yıldızları görmenin ne kadar büyüleyici olduğun, sabah yıldızının, gözüne ne kadar büyük göründüğünü anlatmıştı. Muhtemelen gördüğü Venüs’dü. Resmin adı YIldızlı Gece ama aslında yıldızlı bir sabahı anlatıyor.

📌 The Yellow House 


 Van Gogh’un Arles’i güneyin stüdyosu yapma hayalleriyle kiraladığı meşhur sarı ev!


📌 The Church in Auvers-sur-Oise



 Van Gogh, Arles’teki kulak kesme macerası sonrası kendini Saint-Rémy’deki akıl hastanesinde bulmuştu.Ortalık sakinleşince Theo’ya yani Paris’e yakın olan Auvers-sur-Oise’deki kliniğe geçti. Klikte iken çizdiği o muhteşem resim.



(Kaynak: http://bayaiyi.com/vincent-van-gogh)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şehirlerden Efsaneler -1

Film Zamanı